Omdat we vanaf Ambon met de Ombak Putih vertrekken, hebben we enkele dagen om op Ambon rond te kijken. We kennen Ambon alleen van de schoolkaarten en natuurlijk van de vele landgenoten die in Ambon geboren zijn en nu in Nederland wonen. Ambon heeft een gemengde geloofscultuur: christelijk en moslim. In 1999 heeft dit geleid tot enorme geweldsuitbarstingen waarbij vele doden zijn gevallen. In 2006 is de rust weer terug gekeerd en nu leven beide groepen relatief vredig naast elkaar. Zo bewaken de moslims bijvoorbeeld de christelijke kerken.
Wat mij opvalt is de enorme hartelijkheid en openheid van de mensen op Ambon, ongeacht hun geloof. Iedereen wil weten waar we vandaan komen, wie we zijn en wil met ons op de foto. Hoewel de taal vaak een barrière is, weten we ons met handen en voeten aardig te redden. En daar zit ook de kneep: als je voor elkaar open staan, en oprecht naar elkaar wilt luisteren, ontstaat er iets moois. Dat blijkt dat er veel meer overeenkomsten dan verschillen zijn.
Ambon is hét eiland van de kleurrijke markten. Op de markt van Kota Ambon wemelt het van de kruiden, de specerijen, vruchten en verse vis. Daarnaast bieden vele handelaren hun etenswaren aan, zoals saté, nasi, mie, vis, vers fruit etc. Naast de kleurrijke groenten en vruchten zijn de mensen minstens zo kleurrijk. Kijk hier voor een kleurrijke fotoreportage. Kijk hier voor een korte film over de kleurrijke markt van Kota Ambon.
Reageer
Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)