Dag 1
Om 8 uur verzamelen de passagiers zich bij ‘Square one’, een klein restaurant in Sanur. Vanaf hier reizen we per bus naar de haven van Amed. Na een stevig ontbijt worden de koffers ingeladen en vertrekken we. Nog een laatste groet aan het thuisfront en daarna word ik uitgezwaaid door Frank en Jeni. Onderweg stoppen we bij Pura Goa Lawah een enorme Balinese tempel, welke in een grot is uitgehouwen. Deze grot is zo’n tien meter diep en wordt bewoond door duizenden vleermuizen en…….een boa constrictor. Deze slang leeft van de vleermuizen. Deze tempel wordt ook wel de ‘vleermuizentempel’ genoemd. Als we in Amed aankomen, begint het te regenen. Het dorpshoofd heeft de kinderen in het dorp verzameld en zij verzorgen de transfer van de bagage. In optocht worden de koffers en tassen naar de dinky gebracht, waarna deze naar de boot worden gevaren. Daarna worden de passagiers overgevaren en nadat de hutten zijn ingedeeld, krijgen we een veiligheidsbriefing. Hier vertrekt de Ombak Putih voor de zevendaagse cruise. Klik hier voor foto's.
Dag 2
De eerste zonsopkomst op de Ombak Putih is spectaculair. Na een stevig ontbijt bezoeken we het dorp Senaru. We worden rondgeleid door vier Indonesische vrouwen, die strijden voor gelijkheid van de vrouw. Zij hebben een organisatie opgericht om vrouwen te helpen bij het vinden van een baan en het streven naar onafhankelijkheid. Na de rondleiding maken we een lange wandeling naar de 30 meter hoge waterval. Na terugkomst op de boot stelt de crew zich voor en daarna beleven we een mooie zonsondergang. Klik hier voor foto's.
Dag 3
In de ochtend bezoeken we het dorp Labuan Aji en de Diwu Mba’i waterval. In het dorp bevindt zich een ziekenhuis. Het is onvergelijkbaar met onze ziekenhuizen, maar het is in ieder geval iets. Bij de waterval kun je met behulp van een touw naar beneden slingeren. Het water is, vergeleken met het oceaanwater, behoorlijk fris, maar de pret is er niet minder om. In de middag gaan we snorkelen. Omdat het bewolkt en regenachtig is, mist het koraal de prachtige kleuren. Toch slaag ik er in om twee koraalduivels te filmen. We bezoeken het eiland Satonda, een uitgebluste vulkaan. In de krater bevindt zich een meer waar je heerlijk kunt zwemmen. Het meer is gevormd door de enorme tsunami als gevolg van de uitbarsting van de vulkaan Tambora in 1815. Ondanks de regen is het er prima vertoeven. ’s-Avonds worden we verrast door een grote zwerm ‘fruitbats’, enorme vleermuizen die op zoek gaan naar fruit. Duizenden dieren vliegen over en vormen een spectaculair gezicht. Klik hier voor foto's.
Dag 4
In het dorp Wera op het eiland Sumbawa, worden nog boten op traditionele wijze gebouwd. De lengte van de boot hangt af van de lengte van de kiel. Daarna wordt eerst de huid geplaatst met behulp van houten pennen en pas daarna de ribben. Het gebruik van houten pennen is vele malen sterker dan het gebruik van schroeven. Deze roesten vrij snel en vormen daardoor een zwakke schakel. Na de lunch snorkelen bij het eiland Banta. Onderweg naar dit prachtige eiland komen we het andere cruiseschip van SeaTrek tegen, de Katharina. Het snorkelen is, mede door het goede weer, nu veel spectaculairder. Banta staat bekend om haar strand, de zogenaamde ‘pink beach’. Na het snorkelen besluit ik een hike te maken over dit vulkanische eiland. De klim naar de 100 meter en ontzettend steile top is spectaculair. De tocht over de rug van de heuvels geeft mij een prachtig uitzicht over de oceaan en de rest van het eiland. De afdaling is erg gevaarlijk: door de vele lavastenen kun je snel uitglijden en naar beneden vallen. Ik besluit achterstevoren naar beneden te gaan. Daar waar de beklimming zo’n 15 minuten duurde, ben ik nu ruim 45 minuten onderweg. Die avond verzorgt de crew een muzikale avond. Er wordt gedanst, gezongen en geklapt. Klik hier voor foto's.
Dag 5
Beware of the dragons! Op het eiland Komodo leven zo’n 2000 Komodovaranen, 800 waterbuffels en talloze herten, apen, kalkoenen en zwijnen. De varanen worden zo’n 2,5 meter lang, wegen tussen de 50 en 100 kilo en zijn levensgevaarlijk. Samen met twee rangers maken we een hike van ruim twee uur over dit bijzondere eiland. Komodovaranen jagen vanuit een hinderlaag en zijn in staat op een 1000 kilo zware waterbuffel te pakken. Hun tactiek is eenvoudig: het dier wordt gebeten door de varaan. In het speeksel zitten rond de 85 dodelijke bacteriën waardoor de buffel langzaam ziek wordt en uiteindelijk overlijdt. De varanen hoeven dus alleen maar af te wachten tot het dier dood is. Dit duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken. En volwassen varaan eet gemiddeld 50 kilo per keer en kan dan een maand zonder eten. Varanen zijn goede zwemmers en op de korte afstand supersnel. Ze ruiken met hun tong een prooi op meer van 5 kilometer afstand. In 1971 werd een toerist gedood. De ongelukkige man raakte achterop tijdens een rondleiding. Er is nooit iets van hem terug gevonden of terug gehoord. In 2005 werd een 7-jarig kind gegrepen. Het slachtoffer overleed aan shock en bloedverlies. Het eiland heeft één dorp waar zo’n 2000 mensen leven. De inwoners zijn redelijk goed beschermd tegen de gevaarlijke varanen, behalve als het op het water aankomt. De waterput ligt namelijk buiten de bescherming van het dorp
In de middag varen we naar Pantai Merah, een rood strand. Hier kunnen we snorkelen en door de zon ziet het koraal er zeer bijzonder uit! Klik hier voor foto's.
Dag 6
In tegenstelling tot Komodo heeft Rinca een soort regenwoud. We maken een hike van twee uur door de bossen en over de heuvels. Af en toe wijst de ranger ons op een varaan. Rinca heeft zo’n 2500 varanen. Na de hike gaan we snorkelen en het zonlicht maakt van het koraal een bijzonder mooie scene. We zien manta’s, zeeschildpadden en nog veel meer moois. Na de lunch varen we naar de andere kant van Rinca waar we kunnen snorkelen bij een koraalrif. Dit is het hoogtepunt van deze dag: prachtige koralen, veel vissen en kraakhelder water. Tegen vieren maken we een nieuwe hike over de heuvels van Rinca. Op de toppen hebben we een prachtig uitzicht. Klik hier voor foto's.
Dag 7
Na een stevig ontbijt rijden we naar Melo, een dorp op het eiland Flores. Hier wordt het traditionele ‘caci’ aan ons vertoond. Twee mannen, in traditionele kledij gaan de strijd aan, waarbij de aanvaller de verdediger moet proberen te raken met een zweep. Spectaculair om te zien en uiteindelijk wordt een man geraakt. Dat litteken geeft hem meer aanzien; hoe meer littekens, des te beter hij in de gratie bij de vrouwen valt. Daarna worden nog wat traditionele dansen opgevoerd. Na afloop rijden we naar vliegveld Labuan Bajo op Flores. De terugreis begint…. Klik hier voor foto's.
Wil je meer informatie over deze en andere bijzondere reizen in Indonesië? Kijk dan op de website van Seatrek Sailing Adventures.
Reageer
Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)