Return of King Arthur

Wie de resten van Kasteel Tintagel bezoekt in Cornwall komt oog in oog te staan met de prachtige ruïnes van dit ooit roemruchte kasteel. De fundamenten zijn overal nog goed zichtbaar en bij de beroemde entree staan de muren nog fier overeind. De houten kasteelduur is weliswaar later toegevoegd, doch deze maakt het compleet. Volgens de legende zou Arthur Pendragon hier verwekt zijn door Uther Pendragon. Uther was verliefd op Igraine, de vrouw van de hertog van Cornwall en had er alles voor over om een nacht met haar door te brengen. Dankzij de magische krachten van de magiër Merlijn, kreeg hij deze mogelijkheid. Doch, Merlijn claimde wel het kind dat hieruit geboren zou worden. 
Vlak na de geboorte kwam Merlijn zijn belofte na en nam Arthur mee. Hij groeide op en werd koning van Engeland omdat hij als enige het magisch zwaard Excalibur uit een steen kon trekken. Vele jaren later werd Arthur gedood in het tweegevecht met zijn zoon Mordred, die zelf ook dodelijk gewond raakte. Arthur werd naar het magische eiland Avalon gebracht om terug te keren als Engeland weer in nood zou zijn.
Het is een mooie legende waarvan je de aanwijzingen nog steeds kunt terugvinden in Cornwall. Daar leeft de legende nog steeds. 

Return of the king.
Of Arthur ooit heeft geleefd, weet niemand. Dat er ooit een Arthurfiguur heeft geleefd wordt door velen wel geloofd. Omdat de Arthuriaanse legende zo sterk is en jaarlijks talloze toeristen uit de hele wereld trekt, is reden geweest om de koning terug te laten keren.

 
Return of the King

Boven op de rotsen, met op de achtergrond de Atlantische oceaan, staat een imposant standbeeld. Het houdt een indrukwekkend zwaard bij zich en kijkt, over de ruïnes van Tintagel uit, naar het vaste land van Cornwall. Matt Ward is de beheerder van kasteel Tintagel: ‘Imposant, is het niet? De bezoekers zullen dit fantastisch vinden. Stel je eens voor, als de zee mist het land opdrijft… Dat moet indrukwekkend en mysterieus tegelijk zijn.’
Als je Ward vraagt of het King Arthur is, beantwoordt hij deze vraag ietwat ontwijkend. ‘Is het Arthur, Houdt hij Excalibur vast? Het is aan de bezoeker om dat te bepalen…’
En geef hem eens ongelijk. Sinds de plaatsing van het standbeeld, dat door een helikopter werd gebracht, is er een discussie ontstaan tussen de nationalisten en de historici in Cornwell. Met name de eerste groep beticht English Heritage ervan Tintagel te ‘Disneyficeren’. En daarmee doen ze geen recht aan de werkelijke historie van het schiereiland. English Heritage weerlegde de kritiek door te stellen dat het standbeeld ‘Gallos’ heet, dat staat voor ‘kracht’. Hiermee willen ze zowel de legende van King Arthur als het verleden van kasteel Tintagel eren. Want was het niet zo dat uitgerekend Geoffrey of Monmouth, de legende van King Arthur juist aan deze plek heeft gelinkt? Hij beschrijft immers hoe Uther Pendragon, koning van Engeland, Igraine verleidde en hier de later koning verwekte.

Wie er ook gelijk mag hebben, het standbeeld staat er en het staat er rotsvast. Zo vast als het geloof van de Cornish dat King Arthur echt heeft bestaan. Oordeel zelf…

Meer lezen? Bestel hier het boekje 'In de voetsporen van King Arthur, the once and future king', voor € 14,95 inclusief verzendkosten.
 
 
 

Bronnen en foto's:
http://tinyurl.com/h34o7az
http://tinyurl.com/y8p8f8wf
http://tinyurl.com/yb64zbfe
 
Share our website